PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!
Ten serwis, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info

Nowe zasady i ograniczenia dla gastronomii

W związku z rozwojem pandemii covid-19 w Polsce rząd wprowadził nowe restrykcje. Sprawdź jak w obecnej sytuacji mogą funkcjonować lokale gastronomiczne.

W związku z rosnącą liczbą zachorowań na Covid-19 od soboty 24 października br. w życie weszły nowe zasady i ograniczenia w funkcjonowaniu lokali gastronomicznych. Obostrzenia będą obowiązywać przez okres 2 tygodni, z możliwością przedłużenia jeżeli nie zmniejszy się liczba dziennych nowych zakażeń.

1. Działalność stacjonarna

W czerwonej strefie obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji.

 

2. Restauracja hotelowe

Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko dla gości hotelowych nocujących w hotelu przez co najmniej jedną dobę hotelową. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez klientów i obsługę, zachowanie odległości itp.). 

 

3. Sprzedaż na wynos i na dowóz

Lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność polegającą na sprzedaży posiłków na wynos oraz na dowóz z uwzględnieniem zasad epidemiologiczno-sanitarnych. W ramach takiej usługi możliwa jest również sprzedaż wszystkich napojów bezalkoholowych, w tym piw bezalkoholowych. 

4. Rządowe wsparcie dla gastronomi

Premier Morawiecki zapowiedział pomoc dla przedsiębiorstw, także z branży gastronomicznej. Ma ona opierać się m.in. na świadczeniach postojowych i zwolnieniu z ZUS. Szczegóły dotyczące form wsparcia dla najbardziej zagrożonych branż gospodarki zostaną opublikowane w najbliższych dniach.

Na Portalu Gastro na bieżąco będziemy informować o możliwościach uzyskania wsparcia oraz zmianach zasad bezpieczeństwa wprowadzanych przez rząd.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow

Zobacz także

Gastronomia

2024-07-15

Jak dbać o szkło w gastronomii?

W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.

Piwo

2023-08-17

Żubr ratuje życie zagrożonych gatunków

Zagrożone wyginięciem gatunki zwierząt nadal trzymają się z Żubrem. To już 5. edycja kampanii „Żubr ratuje życie zagrożonych gatunków” marki Żubr Kompanii Piwowarskiej pod hasłem „Kto nie trzyma z Żubrem, ten trąba”.

Gastronomia

2023-06-01

10 sposobów, jak wypromować restaurację w social mediach cz1

Stały wzrost popularności mediów społecznościowych sprawia, że obecność w nich staje się nieodzowna.