PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!
Ten serwis, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info
Miniaturka

Co chrupać do piwa?

Piwne przekąski stanowią oddzielny rozdział sztuki łączenia piwa z jedzeniem, nazwanej powszechnie foodpairingiem.

Pozornie proste połączenia, na ogół stanowią fantastyczne kombinacje, które z pewnością zachwycą kubki smakowe naszych klientów. A to wszystko bez znajomości przepisów i technik kulinarnych!

Dobra przekąska do piwa może być zarówno słodka, słona, jak i kwaśna. Może pochodzić z jednej lub z wielu grup żywności, takich jak: sery, pieczywo, warzywa, owoce, czy orzechy. 

Nie od dziś wiadomo jednak, że do najbardziej uznanych piwnych przekąsek, należą te, które podczas konsumpcji wydają dźwięk nazywany chrupaniem. Dlaczego chrupanie tak dobrze działa na nasze zmysły? Dokładnie nie wiadomo. Istnieje jednak cały obszar sensoryki żywności, który zajmuje się tym aspektem. Powstały nawet metody na opisywanie poszczególnych dźwięków i tonów, jakie wydają orzechy, krakersy, czy paluszki.

Najbardziej popularnym dodatkiem do piwa z tej kategorii są zdecydowanie różnego rodzaju chipsy. Najczęściej klienci przegryzają je do jasnych, sesyjnych lagerów podczas spotkań z przyjaciółmi. Niestety jakościowo ta przekąska w porównaniu z innymi opcjami wypada dość słabo. Jednak dla tych, którzy nie mogą się od niej opędzić, możemy polecić, klasyczne, angielskie chipsy octowe. Ta propozycja może nie brzmi zachęcająco, ale do piwa nadaje się idealnie. A dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsnego dodatku mamy także coś pysznego - proste w przygotowaniu chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku.

Jedną z najbardziej różnorodnych grup przekąsek są orzechy. Mamy tu pełne spektrum piwnych połączeń. Słodkie i pełne w smaku orzechy brazylijskie lub pekan podajemy w towarzystwie ciemnych lagerów, prażone orzechy nerkowca koniecznie z lagerem wiedeńskim, a solone pistacje łączymy z wytrawnymi pilsnerami.

Do chrupiących przekąsek zaliczyć możemy także gorzką czekoladę, która idealnie współgra ze smakiem portera bałtyckiego. W roli piwnej przekąski, szczególnie do india pale ale o cytrusowym bukiecie, doskonale sprawdzą się także suszone owoce, jak mango czy ananas. Jeżeli jednak w naszej ofercie czeka pszeniczny lager lub weizen, to warto pokusić się o przygotowanie chrupiących grzanek z różnymi rodzajami sera.

To tylko niektóre z chrupiących propozycji. Zachęcamy do poszukiwania nowych połączeń i serwowania ich swoim klientom. Gwarantujemy, że będą zadowoleni! Bo w końcu kto nie kocha dobrego jedzenia i… piwa?