PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!
Ten serwis, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info
Miniaturka

Czas na deser

Rozwijająca się w błyskawicznym tempie kultura piwna, a wraz z nią wiedza na temat piwno-kulinarnych połączeń przyciąga swoją ofertą coraz to większe grono miłośników tego napoju.

Kiedy wyposażeni w foodpairingową wiedzę przekonamy się na własnych kubkach smakowych, że IPA faktycznie pasuje do burgerów, Weizen do ryb, a Lager Wiedeński do pizzy z szynką parmeńską, nie pozostaje nam nic innego, jak zaserwować naszym klientom nieoczywiste połączenia, którymi z pewnością będą zachwyceni.

Czy to oznacza, że możemy już ogłosić światu, że staliśmy się piwnymi ekspertami? Niestety nie, czeka nas jeszcze długa droga i wiele zagadnień, z którymi musimy się zmierzyć. Zobaczcie sami. :) 

Ostatnia prosta 

Aby postawić kropkę nad i, lub jak kto woli wisienkę na torcie w naszej foodpairingowej przygodzie trzeba odpowiedzieć jeszcze na jedno pytanie: Jakie piwo dobrać do deseru? Odpowiedź wydaje się prosta. Oczywiście, że ciemne. I nie byłoby w tym nic trudnego, gdyby nie fakt, że podobnie, jak w świecie piw typu ALE i lagerów, poszczególne style piw ciemnych mogą się diametralnie różnić. I tu kłania się nam znajomość ciemnej (nie mylić z mroczną) części piwnego świata. Możemy wyróżnić zatem typowe irlandzkie stouty, wodniste i wytrawne, gęste i palone piwa w stylu russian imperial stout, ultragoryczkowe black IPA, lekkie i orzeźwiające niemieckie schwarzbier, słodsze i pełniejsze słowackie tmave, potężne portery bałtyckie itd.

Zasada synergii

Jak zatem dobrać odpowiednie piwo do deseru? Przede wszystkim powinniśmy kierować się zasadą synergii, czyli dobierać na zasadzie podobieństw. Jeżeli podajemy lody waniliowe z sosem owocowym, to powinniśmy uraczyć naszych klientów lekkim, ciemnym lagerem. Desery kawowe należy zaserwować w towarzystwie RISa, a połączenie karmelu, orzechów i czekolady, jakie znajdujemy w wielu kremach, musach i tortach koniecznie z porterem bałtyckim. Co istotne, porter bałtycki sam w sobie stanowi idealne, deserowe zakończenie posiłku. A zatem im bardziej intensywny deser, tym pełniejsze w smaku piwo. Im więcej w piwie kawy i gorzkiej czekolady tym piwo bardziej goryczkowe a im więcej karmelu i toffi, tym słodsze.

Odstępstwo od reguły

No dobrze, a co w przypadku ciast, tartaletek i galaretek z owocami? Czy ciemne piwa nie będą zbyt intensywne, by współgrać z ich smakiem? I tu okazuje się, że nie tylko ciemne piwa mają deserowy potencjał. Mamy przecież całą gamę piw warzonych z dodatkiem owoców, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Jeżeli zatem przyjdzie nam dobrać piwo do ciasta drożdżowego z owocami albo truskawek pod kruszonką to śmiało sięgnijmy po mocno schłodzonego, wiśniowego lambika, sour ale lub cherry ale. Owocowy aromat i kwasowość lub odrobina goryczki sprawi, że deser zrobi jeszcze lepsze wrażenie.

Miłośnicy piw oraz słodkich przekąsek od teraz powinni czuć się jak w raju. Przedstawiona wiedza pozwala nie tylko łączyć nieoczywiste smaki, ale także odkrywać nowe kulinarne doznania. Należy jednak pamiętać, że w sztuce łączenia piwa nie powinniśmy trzymać się sztywnych reguł. Bazą do tworzenia idealnego duetu, powinna być nasza intuicja oraz wyobraźnia. A to z pewnością wystarczy do tego, aby zadowolić naszych gości!