Kultura piwna obecne stoi na bardzo wysokim poziomie i ciągle się rozwija, przyciągając swoją ofertą coraz to większe grono miłośników tego napoju. Jednym z jej najistotniejszych elementów są rytuały związane z serwowaniem piwa. Dlaczego prawidłowe nalewanie oraz podawanie tego napoju są tak ważne? Już wyjaśniamy :)
Najpierw nalewamy, później serwujemy
Technika, jak i tempo nalewania piwa ma duży wpływ na dwa istotne czynniki. Pierwszy z nich jest dość oczywisty i wiąże się z aspektem wizualnym serwowanego napoju. Drugi zaś, ku zaskoczeniu niektórych wpływa na jego smak. Niektóre gatunki piwa ze względu na swoje właściwości wymagają indywidualnej metody nalewania. Piwa pszeniczne na przykład, charakteryzują się specyficznym osadem na dnie butelki, wynikającym z zawartości drożdży. Aby w pełni oddać charakter tego gatunku, podczas nalewania, należy zostawić odrobinę piwa w butelce, zamieszać i dopiero wtedy dolać do reszty trunku. Niemniej jednak w rytuale nalewania i serwowania piwa możemy wyróżnić kilka podstawowych kroków, które z pewnością przydadzą się, aby zachwycić gości profesjonalnym podaniem ich ulubionego trunku. Oto i one:
Krok 1: Przygotowanie szkła
Po pierwsze, istotnym elementem, który rozpoczyna rytuał perfekcyjnego nalewania i podawania piwa, jest wybór odpowiedniego naczynia. Pokale, kufle, teku, sniftery, goblety, szklanki na wąskiej i szerszej nóżce, niskie i wysokie - to tylko niektóre z nich. Naczynia różnią się nie tylko kształtem, ale także wieloma innymi elementami, które mają niebagatelne znaczenie podczas degustacji piwa, dlatego każdy gatunek powinien być podany w odpowiednim dla niego szkle. Po drugie naczynie, w którym serwujemy piwo, powinno być dobrze umyte. Dzięki temu zachowamy prawidłowy wygląd piany i sprawimy, że nie opadnie ona zbyt szybko. Po trzecie, po umyciu nie powinniśmy wycierać naczynia, ani ścierką, ani ręcznikiem papierowym, ponieważ na jego powierzchni mogą pozostać włókna, które mogą powodować osadzanie pęcherzyków gazu na ściankach naczynia. Szklankę należy zostawić, aż do momentu całkowitego wyschnięcia lub umieścić ją w specjalnej maszynie przeznaczonej do suszenia. Po czwarte, przed nalaniem trunku zaleca się opłukanie naczynia czystą zimną wodą, tak aby dostosować jego temperaturę do temperatury piwa. Po piąte należy pamiętać, aby nigdy nie nalewać piwa do ciepłych szklanek! Jeśli szklanka do piwa nie zostanie odpowiednio przygotowana, to znaczy dobrze umyta i wysuszona, po nalaniu trunku, na wewnętrznych ściankach będą przyklejać się bąbelki piwa, które świadczą o zawartości kurzu. Dodatkowo widoczne będą także zacieki, pozostałe po nieodpowiednim wysuszeniu. Zwracając uwagę na te elementy, możemy uniknąć niezadowolenia naszych gości
Krok 2: Techniki nalewania
W Polsce najczęściej stosuje się rytuał nalewania piwa, w którym szklankę przechyla się pod kątem 45°. Wówczas piwo swobodnie spływa po ściankach naczynia. Gdy trunek wypełni ¾ pojemności szklanki, należy ją wyprostować i dolać resztę piwa z góry w celu wytworzenia piany. Wysokość piany zależy od gatunku piwa i naczynia, w jakim je serwujemy. Ta technika pozwala utrzymać wysokie nagazowanie piwa, co wpływa na jego właściwości orzeźwiające i stopniowe uwalnianie bukietu. Aby nalać piwo bez dodatku piany, należy zastosować rytuał brytyjski. Jest on bardzo podobny do sposobu polskiego z jednym małym wyjątkiem. Szklankę trzymamy pod kątem 45° przez cały proces nalewania trunku. Nie stawiamy jej do pozycji pionowej, dzięki czemu nie powstanie piana. W Czechach natomiast piwo nalewa się trzymając szklankę cały czas w pozycji pionowej, tak, aby wytworzyć obfitą i trwałą pianę. Podczas nalewania piwa bardzo ważne jest, zwrócenie uwagi na jeszcze jeden istotny aspekt. Należy zadbać o to, aby nie zanurzać wlewki kurka w piwie - może to skutkować przedostaniem się do trunku niechcianych bakterii! Zasada ta nie dotyczy jednak wszystkich marek piwa. Tzw. Czeski kran, którego używa się do serwowania marki Pilsner Urquell wymaga zanurzenia w piwie i co za tym idzie szczególnego dbania o jego czystość.
Krok 3: Na koniec podstawka
Ostatnim krokiem, który finalizuje rytuał perfekcyjnego nalewania piwa, jest podanie kufla na tekturowej podkładce, zwanej często „waflem”. I gotowe! Tak przygotowane piwo może swobodnie trafić w ręce gości. Zastosowanie tych wszystkich elementów sprawia, że piwni koneserzy mogą w pełni cieszyć się walorami swojego ulubionego trunku. Idealnie podane piwo nie tylko cieszy oko, ale zapewnia także niesamowite doznania sensoryczne.
Nalewanie i podawanie piwa powinno odbywać się zgodnie z ustalonymi regułami. Tak oczywiste zasady, jak idealnie czysta szklanka, wyrzekanie się wybierania nadmiaru piany łyżką oraz zamaczania nalewaka w piwie powinny być znane każdemu barmanowi oraz kelnerowi. Posiadanie, choć odrobiny wiedzy i umiejętności sprawia, że goście mogą cieszyć się pełnią smaku swojego ulubionego złocistego trunku.