PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!
Ten serwis, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info
Miniaturka

Piwny savoir-vivre, czyli jak dobrać szklankę do piwa

Nie każdy o tym wie, ale to, w czym spożywamy poszczególne napoje, ma ogromny wpływ na wiele czynników podczas procesu degustacji.

Dlatego jednym z najistotniejszych elementów piwnej kultury jest dobór właściwego szkła do gatunku piwa, tak aby wydobyło z niego aromat, smak oraz oddało jego charakter.

Szklanki, pokale, kufle i goblety to tylko niektóre z nich. Naczynia różnią się nie tylko kształtem, ale także wieloma innymi elementami, które mają niebagatelne znaczenie podczas degustacji piwa. Jak więc dobrać odpowiednie szkło i pozwolić naszym klientom cieszyć się pełnią piwnych doznań? Zobaczcie sami :). 

Na początek trochę szklanej historii 

Pierwsze szklanki do piwa powstały na początku naszej ery. Popularność zyskały dopiero w połowie XIX wieku, kiedy to zaczęto produkować bardziej klarowne piwa dolnej fermentacji, a szklanki pozwoliły „cieszyć oko” złocistą i przejrzystą barwą piwa. Wcześniej prym wiodły naczynia gliniane, drewniane, kamionkowe oraz cynowe, ponieważ produkowano przede wszystkim piwa mętne o szaroburym kolorze.

Typy naczyń do piwa 

Wszyscy miłośnicy dobrego piwa kochają ten trunek przede wszystkim za jego różnorodność gatunkową, która otwiera drzwi do krainy przepełnionej bogactwem smaków i aromatów. Pozwólmy zatem naszym gościom w pełni cieszyć się walorami piwnego świata. Na początek należy przygotować odpowiedniego rodzaju szkło, które ma za zadanie odpowiednio eksponować pianę, podkreślać barwę i kumulować aromaty, zależnie od gatunku piwa, do jakiego jest przeznaczone. Wiedza na temat piwa oraz rozwój kultury z nim związanej stoją obecnie na bardzo wysokim poziomie, dlatego swobodnie możemy przebierać w kształtach, formach i wielkościach naczyń, tak aby dobrać odpowiednie i zapewnić klientom sensoryczną ucztę. Przyjrzyjmy się zatem najważniejszym typom szklanek, w których serwujemy piwo:

 

RODZAJ SZKŁA

GATUNEK PIWA 

KORZYŚCI

SHAKER - prosta szklanka o bokach lekko rozszerzających się ku górze.

Aromatyczne piwa górnej fermentacji -

Książęce IPA/ Książęce Cherry Ale

- Trapezowy kształt szklanki pozwala mocniej odczuć głęboki aromat tych piw.

POKAL - smukła, o tulipanowym kształcie szklanka na nóżce.

Pełne w smaku piwa dolnej fermentacji -

Książęce Czerwony Lager

- Tulipanowy, smukły kształt naczynia formuje i utrzymuje gęstą pianę, z której uwalniają się aromaty. Podkreśla także głęboką, karminową barwę piwa i jego klarowność.

- Nóżka sprawia, że nie ogrzewamy piwa dłonią, dzięki czemu zachowuje ono odpowiednią temperaturę.

WEIZEN - zwężana w środkowej części i poszerzana ku górze szklanka. 

Orzeźwiające piwa pszeniczne - 

Książęce Weizen/ Złote  Pszeniczne

- Kształt bawarskiej szklanki kumuluje pszeniczny, przyprawowo – owocowy bukiet i podkreśla orzeźwiające, musujące nagazowanie, a także formuje charakterystyczną dla piw pszenicznych gęstą i trwałą pianę. 

SNIFTER (GOBLET) - pokal o pękatym kształcie i szerokiej czaszy.

Pełne w smaku, aromatyczne i esencjonalne piwa warzone z dodatkiem ciemnych słodów -

Książęce Porter Bałtycki/ Książęce Ciemne Łagodne

- Szeroka czasza kielicha pozwala podczas degustacji wprowadzić piwo w ruch wirowy. Dzięki temu piwo uwalnia kolejne warstwy aromatu (od orzechowych, i karmelowych, poprzez owocowe i czekoladowe aż do palonych i kawowych).

- Kształt szklanki pozwala na podgrzewanie piwa dłonią, co wzmacnia aromat i właściwości rozgrzewające piwa.

TEKU - elegancki kieliszek do piwa z wysoką nóżką i szerszą czarką, zwężającą się ku górze.

Każdy rodzaj piwa 

- Uniwersalna szklanka do degustacji. Jej kształt jest zaprojektowany tak, aby kumulować aromaty piwa podczas mieszania i wąchania, a czasza szklanki doskonale eksponuje barwę i klarowność piwa. W niej możemy podać każdy gatunek piwa, który chcemy wnikliwie ocenić.