Szklanki, pokale, kufle i goblety to tylko niektóre z nich. Naczynia różnią się nie tylko kształtem, ale także wieloma innymi elementami, które mają niebagatelne znaczenie podczas degustacji piwa. Jak więc dobrać odpowiednie szkło i pozwolić naszym klientom cieszyć się pełnią piwnych doznań? Zobaczcie sami :).
Na początek trochę szklanej historii
Pierwsze szklanki do piwa powstały na początku naszej ery. Popularność zyskały dopiero w połowie XIX wieku, kiedy to zaczęto produkować bardziej klarowne piwa dolnej fermentacji, a szklanki pozwoliły „cieszyć oko” złocistą i przejrzystą barwą piwa. Wcześniej prym wiodły naczynia gliniane, drewniane, kamionkowe oraz cynowe, ponieważ produkowano przede wszystkim piwa mętne o szaroburym kolorze.
Typy naczyń do piwa
Wszyscy miłośnicy dobrego piwa kochają ten trunek przede wszystkim za jego różnorodność gatunkową, która otwiera drzwi do krainy przepełnionej bogactwem smaków i aromatów. Pozwólmy zatem naszym gościom w pełni cieszyć się walorami piwnego świata. Na początek należy przygotować odpowiedniego rodzaju szkło, które ma za zadanie odpowiednio eksponować pianę, podkreślać barwę i kumulować aromaty, zależnie od gatunku piwa, do jakiego jest przeznaczone. Wiedza na temat piwa oraz rozwój kultury z nim związanej stoją obecnie na bardzo wysokim poziomie, dlatego swobodnie możemy przebierać w kształtach, formach i wielkościach naczyń, tak aby dobrać odpowiednie i zapewnić klientom sensoryczną ucztę. Przyjrzyjmy się zatem najważniejszym typom szklanek, w których serwujemy piwo:
RODZAJ SZKŁA |
GATUNEK PIWA |
KORZYŚCI |
SHAKER - prosta szklanka o bokach lekko rozszerzających się ku górze. |
Aromatyczne piwa górnej fermentacji - Książęce IPA/ Książęce Cherry Ale |
- Trapezowy kształt szklanki pozwala mocniej odczuć głęboki aromat tych piw. |
POKAL - smukła, o tulipanowym kształcie szklanka na nóżce. |
Pełne w smaku piwa dolnej fermentacji - Książęce Czerwony Lager |
- Tulipanowy, smukły kształt naczynia formuje i utrzymuje gęstą pianę, z której uwalniają się aromaty. Podkreśla także głęboką, karminową barwę piwa i jego klarowność. - Nóżka sprawia, że nie ogrzewamy piwa dłonią, dzięki czemu zachowuje ono odpowiednią temperaturę. |
WEIZEN - zwężana w środkowej części i poszerzana ku górze szklanka. |
Orzeźwiające piwa pszeniczne - Książęce Weizen/ Złote Pszeniczne |
- Kształt bawarskiej szklanki kumuluje pszeniczny, przyprawowo – owocowy bukiet i podkreśla orzeźwiające, musujące nagazowanie, a także formuje charakterystyczną dla piw pszenicznych gęstą i trwałą pianę. |
SNIFTER (GOBLET) - pokal o pękatym kształcie i szerokiej czaszy. |
Pełne w smaku, aromatyczne i esencjonalne piwa warzone z dodatkiem ciemnych słodów - Książęce Porter Bałtycki/ Książęce Ciemne Łagodne |
- Szeroka czasza kielicha pozwala podczas degustacji wprowadzić piwo w ruch wirowy. Dzięki temu piwo uwalnia kolejne warstwy aromatu (od orzechowych, i karmelowych, poprzez owocowe i czekoladowe aż do palonych i kawowych). - Kształt szklanki pozwala na podgrzewanie piwa dłonią, co wzmacnia aromat i właściwości rozgrzewające piwa. |
TEKU - elegancki kieliszek do piwa z wysoką nóżką i szerszą czarką, zwężającą się ku górze. |
Każdy rodzaj piwa |
- Uniwersalna szklanka do degustacji. Jej kształt jest zaprojektowany tak, aby kumulować aromaty piwa podczas mieszania i wąchania, a czasza szklanki doskonale eksponuje barwę i klarowność piwa. W niej możemy podać każdy gatunek piwa, który chcemy wnikliwie ocenić. |