PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info

Odkryj Książęcy świat piw

Tęsknicie za podróżami? Jeśli tak, dziś zapraszamy Was w podróż dookoła piwnego świata bez wychodzenia z domu. Zabierze Was w nią Książęce.

Tęsknicie za podróżami? Jeśli tak, dziś zapraszamy Was w podróż dookoła piwnego świata bez wychodzenia z domu. Zabierze Was w nią Książęce. Razem z jego kolekcją specjalności zwiedzimy całą Europę, a nawet wsiądziemy na statek płynący do Indii. Gotowi na odkrycie bogactwa i tajemnic poszczególnych wariantów Książęcego? No to ruszamy!



Gatunek: Pszeniczny lager

Ekstrakt: 12,0% wag.

Goryczka: IBU 10

Alkohol: 4,9% obj.

Pochodzenie: Polska

Ciekawostka: Pszeniczny lager to gatunek stworzony przez polskich browarników w XX w. Poszukując lżejszych i bardziej subtelnych smaków, wykorzystali mieszankę 3 słodów i uwarzyli piwo pszeniczne w procesie dolnej fermentacji. Naturalna mętność to efekt niepoddawania tego piwa procesowi filtracji, czyli pozostawienia w nim drożdży piwowarskich.

Smak: orzeźwiające zbożowe nuty i owocowa pełnia


Gatunek: India Pale Ale

Ekstrakt: 13,0% wag.

Goryczka: IBU 35

Alkohol: 5,4% obj.

Pochodzenie: Wielka Brytania/Stany Zjednoczone

Ciekawostka: Angielscy browarnicy, wysyłając w XIX w. piwo żołnierzom w Indiach mocno je chmielili, żeby zachowywało wysoką jakość podczas długich morskich podróży.

W XX w. amerykańscy browarnicy dodając do IPA cytrusowe chmiele wydobyli orzeźwiający aromat i charakterystyczną goryczkę.

Smak: orzeźwiające cytrusowe nuty, 6 odmian amerykańskich chmieli i wytrawna owocowa goryczka


Gatunek: Vienna Lager

Ekstrakt: 11,6% wag.

Goryczka: IBU 20

Alkohol: 4,9% obj.

Pochodzenie: Austria

Ciekawostka: XIX-wieczny austriacki wizjoner Anton Dreher, eksperymentując z angielską metodą prażenia słodu, wyodrębnił karmelowe nuty. W połączeniu z technologią warzenia dolnej fermentacji, dały one początek nowemu gatunkowi piwa – Lagerowi Wiedeńskiemu.

Smak: słodowa pełnia smaku, karmelowo-orzechowy aromat i delikatna goryczka



Gatunek: Irish Red Ale

Ekstrakt: 12,0% wag.

Goryczka: IBU 26

Alkohol: 4,8% obj.

Pochodzenie: Irlandia

Ciekawostka: Irish Red Ale ma za sobą długoletnią wyspiarską tradycję piwowarską. Piwo warzono myślą o wieczornych biesiadach w irlandzkich pubach. Łagodny smak Red Ale sprzyja wielogodzinnemu celebrowaniu wspólnych chwil.

Smak: delikatna karmelowa słodycz, zapach toffi i orzechów oraz wyczuwalny goryczkowy finisz



Gatunek: Pszeniczne typu bawarskiego

Ekstrakt: 12,0% wag.

Goryczka: IBU 10

Alkohol: 5,3% obj.

Pochodzenie: Bawaria

Ciekawostka: Orzeźwiającym smakiem piwa Weizen możemy cieszyć się dzięki bawarskiemu księciu Wilhelmowi IV. Władca ten tak upodobał sobie pszeniczny smak piwa, że wbrew Ustawie o Czystości Piwa z 1516 r., zabraniającej warzenia piwa z pszenicy, namawiał swoich browarników do jego warzenia właśnie z tego zboża.

Smak: naturalnie mętne, bananowo-ziołowe nuty i orzeźwiający kwaskowy finisz



Gatunek: Porter bałtycki

Ekstrakt: 20,0% wag.

Goryczka: IBU 30

Alkohol: 7,9% obj.

Pochodzenie: Rosja/kraje basenu Morza Bałtyckiego

Ciekawostka: Gdy w XIX wieku Napoleon wprowadził blokadę angielskich towarów – w Europie zabrakło piwa. Na szczęście w tym samym czasie w Europie Wschodniej browarnicy stworzyli mocne, rozgrzewające piwo – Portera Bałtyckiego.

Smak: palone słody, nuty gorzkiej czekolady i karmelu oraz delikatna kawowa goryczka



Gatunek: Schwarzbier

Ekstrakt: 11,9% wag.

Goryczka: IBU 20

Alkohol: 4,1% obj.

Pochodzenie: Niemcy

Ciekawostka: Regionalna specjalność południowej Turyngii i północnej Frankonii. Przypalanie słodu jęczmiennego to tajemnica obecności w piwie nut kawy, karmelu i czekolady. Najwyższej jakości słód jęczmienny i umiejętne wykorzystanie ognia sprawiają, że z niepozornych, ciemnych ziaren powstają piwne arcydzieła.

Smak: pełny, esencjonalny smak, kawowo-karmelowe nuty z rozgrzewającym finiszem


Zobacz także

Gastronomia

2020-10-26

Nowe zasady i ograniczenia dla gastronomii

W związku z rozwojem pandemii covid-19 w Polsce rząd wprowadził nowe restrykcje. Sprawdź jak w obecnej sytuacji mogą funkcjonować lokale gastronomiczne.

COVID-19

2020-04-21

10 przykazań bezpiecznej dostawy

Poradnik Gastronoma
Zapewnij swoich konsumentów o higienicznej i bezpiecznej ofercie gastronomicznej

COVID-19

2020-04-16

Ułatwienia i odciążenia w płaceniu podatków

Tarcza antykryzysowa przewiduje kilka rozwiązań stanowiących ułatwienie lub odciążenie dla podatnika (płatnika) w zakresie płacenia podatków.