PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!
Ten serwis, przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info

Jak dbać o szkło w gastronomii?

W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.

W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów. Korzystanie z profesjonalnych zmywarek do szkła nie tylko gwarantuje skuteczne usunięcie zanieczyszczeń, ale również przedłuża żywotność naczyń i zachowuje ich walory estetyczne. Poniższe zalecenia przedstawiają optymalne procedury mycia szkła w gastronomii, podkreślając konieczność stosowania odpowiednich środków myjących, utrzymywania właściwych parametrów wody oraz przestrzegania warunków gwarancji producenta.

Zaleca się mycie w profesjonalnej, gastronomicznej zmywarce do szkła:

  • zabieg mycia z użyciem środków chemicznych powinien być poprzedzony dokładnym usunięciem resztek i zanieczyszczeń z użyciem odpowiedniego sprzętu oraz spłukaniem wodą,
  • przestrzegaj zasad mycia ustalonych przez producenta zmywarki oraz producenta stosowanego detergentu,
  • umieść szklanki w plastikowym koszu zmywarki właściwie, aby uniknąć otarć, wibracji i uderzeń,
  • nie myj szklanek razem z innymi naczyniami i sztućcami,
  • rekomendowana twardość wody do mycia to maksymalnie 6° GH (w przypadku twardości wyższej należy zainstalować przy zmywarce urządzenie zmiękczającej wodę),
  • temperatura mycia nie powinna być niższa niż 45°C,
  • temperatura wyparzania 85-90°C, a zalecany czas jego trwania to 1 minuta,
  • szklanki po wyparzeniu pozostaw w urządzeniu do ostygnięcia,
  • nie schładzaj ciepłych szklanek wodą o temperaturze poniżej 15°C,
  • przed nalaniem piwa użyj zraszacza do szkła.

Stosowanie się do powyższych zaleceń pozwala na użytkowanie szkła do 250 cykli mycia. W przypadku stwierdzenia naruszenia powyższych zasad, KP S.A. jest uprawniona do odmowy uwzględnienia reklamacji dotyczącej naczyń szklanych.

Nie myj szklanek w domowych zmywarkach do naczyń warunki gwarancyjne wytrzymałości nadruku są ściśle powiązane z wykorzystaniem profesjonalnych zmywarek gastronomicznych z użyciem odpowiednich środków myjących i nabłyszczających oraz z dostosowaniem właściwej temperatury.

Szklanki są cechowane zgodnie z wymaganiami Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2004/22/WE wdrożonymi w Polsce rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla przyrządów pomiarowych (DZ.U. Nr 3, poz. 27 z dnia 10 stycznia 2007 r.)

W lokalach gastronomicznych zgodnie z zasadami GHP/GMP i systemu HACCP zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego, prawidłowe parametry procesu wyparzania naczyń winny gwarantować temperaturę dezynfekcji min. + 85°C.  Stosowane środki chemiczne do mycia i dezynfekcji powinny spełniać wymagania określone w odpowiednich regulacjach prawnych. 

Przykładowe tolerancje pojemności na oznaczeniu cechy to:

  • Wyrób szklany o pojemności 0,5l to tolerancja +/- 17,5 ml
  • Wyrób szklany o pojemności 0,4l to tolerancja +/- 15 ml
  • Wyrób szklany o pojemności 0,3l to tolerancja +/- 12 ml
  • Wyrób szklany o pojemności 0,2l to tolerancja +/- 10 ml
  • Wyrób szklany o pojemności 0,1l to tolerancja +/- 3 ml

Szczegółowe informacje na temat dbania o szkło w gastronomii można znaleźć pod linkiem.

Zobacz także

Gastronomia

2023-08-25

10 sposobów, jak wypromować restaurację w social mediach cz2

Stały wzrost popularności mediów społecznościowych sprawia, że obecność w nich staje się nieodzowna.

Ciekawostki

2023-06-22

Pilsner Urquell otwiera interaktywne centrum piwa w Pradze.

Wiodąca marka czeskiego piwa otworzyła Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.

Gastronomia

2023-03-03

KSIĄŻECA SZTUKA FOODPAIRINGU

Sztuka łączenia piwa z jedzeniem nie jest już wiedzą zarezerwowaną tylko dla pasjonatów piwnej kultury.