Jak dbać o szkło w gastronomii?
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.
Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów. Korzystanie z profesjonalnych zmywarek do szkła nie tylko gwarantuje skuteczne usunięcie zanieczyszczeń, ale również przedłuża żywotność naczyń i zachowuje ich walory estetyczne. Poniższe zalecenia przedstawiają optymalne procedury mycia szkła w gastronomii, podkreślając konieczność stosowania odpowiednich środków myjących, utrzymywania właściwych parametrów wody oraz przestrzegania warunków gwarancji producenta.
Zaleca się mycie w profesjonalnej, gastronomicznej zmywarce do szkła:
Stosowanie się do powyższych zaleceń pozwala na użytkowanie szkła do 250 cykli mycia. W przypadku stwierdzenia naruszenia powyższych zasad, KP S.A. jest uprawniona do odmowy uwzględnienia reklamacji dotyczącej naczyń szklanych.
Nie myj szklanek w domowych zmywarkach do naczyń warunki gwarancyjne wytrzymałości nadruku są ściśle powiązane z wykorzystaniem profesjonalnych zmywarek gastronomicznych z użyciem odpowiednich środków myjących i nabłyszczających oraz z dostosowaniem właściwej temperatury.
Szklanki są cechowane zgodnie z wymaganiami Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2004/22/WE wdrożonymi w Polsce rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla przyrządów pomiarowych (DZ.U. Nr 3, poz. 27 z dnia 10 stycznia 2007 r.)
W lokalach gastronomicznych zgodnie z zasadami GHP/GMP i systemu HACCP zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego, prawidłowe parametry procesu wyparzania naczyń winny gwarantować temperaturę dezynfekcji min. + 85°C. Stosowane środki chemiczne do mycia i dezynfekcji powinny spełniać wymagania określone w odpowiednich regulacjach prawnych.
Przykładowe tolerancje pojemności na oznaczeniu cechy to:
Szczegółowe informacje na temat dbania o szkło w gastronomii można znaleźć pod linkiem.
2024-05-20
z pomocą nowej platformy oraz brand heroski. Hardmade, marka piwa Kompanii Piwowarskiej, przechodzi szereg rewolucyjnych zmian. 19 kwietnia br. wystartowała nowa platforma kreatywna, wprowadzając brand heroskę – Mrs. Hardmade.
2024-04-16
Więcej znaczy lepiej? W przypadku menu lokalu – niekoniecznie! Dobrze przemyślane, krótkie menu oznacza efektywniejszą pracę kuchni, lepszej jakości i bardziej świeże dania dla gości oraz wyższe przychody dla gastronoma.
2023-01-23
Lager jasny to według definicji jasne piwo dolnej fermentacji o wyraźnej, chmielowej goryczce i słodowej pełni smaku