Jak dbać o szkło w gastronomii?
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.
Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów.
W lokalach gastronomicznych, dbanie o odpowiednią jakość szkła jest kluczowe dla zachowania standardów higieny oraz estetyki serwowanych napojów. Korzystanie z profesjonalnych zmywarek do szkła nie tylko gwarantuje skuteczne usunięcie zanieczyszczeń, ale również przedłuża żywotność naczyń i zachowuje ich walory estetyczne. Poniższe zalecenia przedstawiają optymalne procedury mycia szkła w gastronomii, podkreślając konieczność stosowania odpowiednich środków myjących, utrzymywania właściwych parametrów wody oraz przestrzegania warunków gwarancji producenta.
Zaleca się mycie w profesjonalnej, gastronomicznej zmywarce do szkła:
Stosowanie się do powyższych zaleceń pozwala na użytkowanie szkła do 250 cykli mycia. W przypadku stwierdzenia naruszenia powyższych zasad, KP S.A. jest uprawniona do odmowy uwzględnienia reklamacji dotyczącej naczyń szklanych.
Nie myj szklanek w domowych zmywarkach do naczyń warunki gwarancyjne wytrzymałości nadruku są ściśle powiązane z wykorzystaniem profesjonalnych zmywarek gastronomicznych z użyciem odpowiednich środków myjących i nabłyszczających oraz z dostosowaniem właściwej temperatury.
Szklanki są cechowane zgodnie z wymaganiami Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2004/22/WE wdrożonymi w Polsce rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla przyrządów pomiarowych (DZ.U. Nr 3, poz. 27 z dnia 10 stycznia 2007 r.)
W lokalach gastronomicznych zgodnie z zasadami GHP/GMP i systemu HACCP zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego, prawidłowe parametry procesu wyparzania naczyń winny gwarantować temperaturę dezynfekcji min. + 85°C. Stosowane środki chemiczne do mycia i dezynfekcji powinny spełniać wymagania określone w odpowiednich regulacjach prawnych.
Przykładowe tolerancje pojemności na oznaczeniu cechy to:
Szczegółowe informacje na temat dbania o szkło w gastronomii można znaleźć pod linkiem.
2023-11-10
Najlepszą wizytówką lokalu jest zadowolony klient. Taki, który wraca, poleca miejsce znajomym oraz dobrze o nim mówi w przestrzeni publicznej i pisze w mediach społecznościowych.
2023-10-16
O tym, że gastronomia to trudny biznes nie trzeba nikogo przekonywać. Wie to każdy, kto jest obecny na tym rynku. Z jednej strony spora konkurencja, z drugiej – sytuacja gospodarcza: lawinowo rosnące koszty, inflacja i…
2023-05-23
4 maja, z początkiem sezonu piwnego i grillowego, ruszyła ogólnopolska loteria od marki Tyskie, w której do wygrania jest gotówka!