PortalGastro.pl

Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Niepoprawny format daty!

Strona zawiera materiały dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wy­łącz­nie dla osób dorosłych powyżej 18 roku życia, w związku z czym nie należy ich udostępniać osobom poniżej 18 roku życia.

alkohol info

GOTUJ Z KSIĄŻĘCYM

Domowa pizza to coś pysznego! Szczególnie z piwem! Czy wiesz, że Włosi tradycyjnie do pizzy piją... właśnie piwo?

Ciasto na pizzę:

1 szklanka Książęcego Czerwonego Lagera

2 szklanki mąki pszennej typ 550

2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oliwy

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

0,5 kostki drożdży

Sos do pizzy:

100 ml passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

1/2 łyżki suszonej bazylii

1/2 łyżki suszonego oregano

Dodatki:

100 g boczku w plastrach

3 pieczarki

1 czerwona cebula

8-10 korniszonów

1-2 kolorowe papryki

200 g tartej mozzarelli

gałązka świeżej bazylii do dekoracji

---

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże rozpuścić w letnim piwie, wyrobić z pozostałymi składnikami pozostawić do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania sosu:

Czosnek posiekać drobno, wymieszać z oregano bazylią i passattą pomidorową. Zagotować, odstawić do ostudzenia

Dodatki:

Boczek i papryki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Pieczarkę myjemy i kroimy w plastry. Cebulę pokroić w plastry lub piórka. Korniszona kroimy w plastry.

Warto stolnicę podsypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Formujemy szeroki placek zostawiamy boczki. Chyba, że użyjecie papieru do pieczenia i pizzę będziecie od razu formować na blaszce z pieca. To spore ułatwienie. Spód smarujemy naszym ostudzonym sosem, następnie układamy ser, korniszona, cebulę , boczek, pieczarki i ponownie ser. Ale oczywiście możecie to zrobić w dowolny sposób. Piekarnik rozgrzewacie do 250℃ i pieczecie 10-12 minut. Smacznego!

Zobacz także

Piwo

2020-06-01

Piwo bezalkoholowe – fakty i mity!

Ostatnimi czasy zdecydowanie wzrasta zainteresowanie piwem bezalkoholowym, a co za tym idzie, wzrasta też jego spożycie. Co spowodowało, że tak się dzieje? Odpowiedzi na to pytanie jest wiele – część z nich znajdziesz poniżej.

COVID-19

2020-05-20

POMOC – słowo klucz w czasie kryzysu

Poradnik Gastronoma
Jak pomagać innym i pomóc sobie?

COVID-19

2020-05-13

ZNIESIENIE OGRANICZEŃ DLA GASTRONiMII

­Jeśli zarządzasz punktem gastronomicznym, sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i klientom, zgodnie z wytycznymi, które zostały opracowane przez Ministerstwo Rozwoju wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym